jtemplate.ru - free extensions for joomla

PROIECT INSTITUŢIONAL DE CERCETĂRI APLICATIVE

”Fundamentarea modernizării comerţului şi cooperaţiei de consum din perspectiva implicaţiilor acestora asupra dezvoltării socio-economice durabile şi protecţiei consumatorilor

 

UCCM este prima din universităţile non-statale din Republica Moldova, care a câştigat prin concurs proiectul instituţional de cercetare aplicativă ”Fundamentarea modernizării comerţului şi cooperaţiei de consum din perspectiva implicaţiilor acestora asupra dezvoltării social-economice durabile şi protecţiei consumatorilor” (cifrul 11.817.08.85A), coordonator Larisa ŞAVGA dr. hab. prof. univ.

Proiectul este prevăzut pentru o perioadă de patru ani – 2011-2014, înscriindu-se în Registrul de stat al proiectelor din sfera ştiinţei şi inovării la direcţia strategică - 02 „Valorificarea resurselor umane, naturale şi informaţionale pentru dezvoltarea durabilă”.

În cadrul proiectului sunt implicate 38 persoane, din care 3 cu titlul ştiinţific de doctor habilitat şi 17 de doctor în ştiinţe, iar 15 cercetători au vârsta până la 35 ani.  

Echipa de proiect colaborează fructuos cu reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, Ministerul Economiei, Moldcoop, AŞM, reprezentanţi ai mediului de afaceri, manageri ai organizaţiilor şi întreprinderilor de comerţ şi cooperatiste, membri cooperatori etc.

Rezultatele cercetărilor încadrate în acest proiect, pentru anii 2011-2013, au fost expuse în 88 publicaţii, inclusiv 2 monografii, 17 articole în ediţii internaţionale recenzate, 45 articole în ediţii naţionale recenzate, 24 articole ştiinţifice şi teze la conferinţe naţionale şi internaţionale.  

Unul din cele mai importante rezultate al echipei de proiect este studiul monografic colectiv „Diagnosticul  situaţiei în comerţul interior şi priorităţi de dezvoltare”, coordonator - prof. univ., dr. hab. Larisa ŞAVGA. Concluziile şi propunerile prezentate în lucrare au fost înalt apreciate de către reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi ai mediului de afaceri din ţară.

Rezultatele cercetărilor din cadrul proiectului au fost utilizate la elaborarea Strategiei de dezvoltare a comerţului interior în Republica Moldova pentru anii 2014-2020 şi a Planului de acţiuni pentru anii 2014-2016 privind implementarea acesteia (aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.948 din 25.11.2013), a Programului de dezvoltare a cooperaţiei de consum în anii 2012-2015 (aprobat la Congresul al XV-lea al cooperaţiei de consum din 27.01.2012), care sunt în proces de implementare.

RAPORT ŞTIINŢIFIC FINAL la proiectul ”Fundamentarea modernizării comerţului şi cooperaţiei de consum din perspectiva implicaţiilor acestora asupra dezvoltării socio-economice durabile şi protecţiei consumatorilor”.

Vezi Publicaţii ştiinţifice