jtemplate.ru - free extensions for joomla

Proiect de cercetare ştiinţifică aplicativă

„Dezvoltarea comerţului interior şi a cooperaţiei de consum în contextul integrării economice a Republicii Moldova în spaţiul comunitar european”

Proiect de cercetare ştiinţifică aplicativă:Dezvoltarea comerţului interior şi a cooperaţiei de consum în contextul integrării economice a Republicii Moldova în spaţiul comunitar european(codul proiectului 15.817.06.28A), coordonator Larisa ŞAVGA dr. hab. prof. univ.

Perioada de implementare a proiectului 2015-2018.

Proiectul se înscrie în Registrul de stat al proiectelor din sfera ştiinţei şi inovării la direcţia strategică Patrimoniul Naţional şi dezvoltarea societăţii”.

Scopul general al  proiectului constă în  cercetarea problemelor privind armonizarea activităţii comerțului interior și a cooperației de consum la reglementările  și practicile europene (prin prisma Acordurilor de Asociere RM – UE și de Liber Schimb) pentru a asigura  echilibrarea pieței interne,  eliminarea concurenței neloiale, sporirea responsabilității sociale a sectoarelor menționate,  a  impactului asupra dezvoltării economice a țării și calității vieții; fortificarea capacității instituționale de cercetare în acest scop prin dezvoltarea infrastructurii de cercetare și a potențialului uman.

Cercetarea problemelor aferente realizării acestui scop se va baza pe utilizarea unei metodologii complexe, un rol important revenind analizei comparative, metodei de brainstorming. Pentru realizarea eficientă a obiectivelor proiectului se va colabora cu instituții de cercetare și centre universitare din țară și de peste hotare.

Relevanța proiectului constă în dezvoltarea cadrului teoretic şi metodologic în domeniul pieței interne și a activității comerciale pentru a asigura primatul ştiinţei economice în raport cu practicile comerciale; analiza și argumentarea propunerilor de perfecționare a politicilor comerciale, a cadrului de reglementare a comerțului și cooperativelor prin prisma legislației comunitare; de  îmbunătățire a mediului concurențial și de evaluare a concurenței; facilitarea accesului (plasării) pe piață a marturilor și a conformității acestora; consultanță partenerilor și beneficiarilor proiectului în implementarea reglementărilor armonizate; consolidarea capacității de cercetare prin dezvoltarea infrastructurii instituționale existente și crearea Centrului de cercetare, inovații și transfer tehnologic în comerț : promovarea conceptului de educație bazată pe cercetare prin dezvoltarea programelor de studii și actualizarea continuă a curricula universitară; implicarea masivă a tinerilor în cercetare; menținerea unui dialog eficient cu mediul de afaceri și public,  transferul de inovații către acesta.

Aplicabilitatea rezultatelor cercetărilor: în domeniul de reglementare și administrativ, mediul de afaceri, educațional și de cercetare. Rezultatele obținute vor avea un profund caracter aplicativ datorită priorității obiectivului de integrare economică a țării în  spațiul european comercial și cercetărilor limitate în domeniu.

Beneficiari: autorități centrale; agenți economici; cercetători, cadre didactice; studenți; consumatori; societatea civilă.

 RAPOARTE